ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ (ေခ်ာ အစိမ္းေရာလြင္ျပင္)

ဒီတစ္ပတ္ ခ်က္ေကၽြးခ်င္တဲ႔ဟင္းလ်ာက ကၽြန္မကိုယ္တိုင္လည္း မၾကာခဏ ခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ ၾကက္သား ကခ်င္ခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီဟင္းဟာ ကၽြန္မတို႔ ကခ်င္ျပည္နယ္မွာေတာ႔ နာမည္ေက်ာ္တဲ႔ ဟင္းတစ္မယ္ ျဖစ္ ပါတယ္.. အရင္ကလည္း ကၽြန္မဘေလာ႔မွာ တင္ဖူးခဲ႔သလို အျခားေသာ ကခ်င္ျပည္နယ္သူ ဘေလာ္ဂါမ်ားလည္း တင္ခဲ႔ၾကဖူးပါတယ္... ဘယ္ႏွခါ ခ်က္စားစား မရိုးႏိုင္သလို ၾကက္သား ကခ်င္ခ်က္ရဲ႕ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ အရသာဟာလည္း ခံတြင္းျမ္ိန္ေစတာ အမွန္ပါ။ ၾကက္သားကို ဆီျပန္ၾကီးဘဲ ခ်က္စားျဖစ္ရင္ ၾကာတဲ႔အခါ အီလာပါတယ္။ ကခ်င္ခ်က္ကေတာ႕ ဆီအနည္းငယ္ေလးသာ ပါတဲ႔အတြက္ မအီဘဲနဲ႔ အနံ႔ေလး ေမႊးေနတာေၾကာင္႔ ထမင္းပိုျမိန္မွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ျပီးေတာ႔လည္း ၾကက္သားကို ဆီျပန္ဟင္း ခ်က္ရင္ အရိုးျဖစ္တဲ႔ ေျခေထာက္၊ ေတာင္ပံတို႕ကို သိပ္မစားၾကပါဘူး။ ဒါေပမဲ႔ ကခ်င္ခ်က္ မွာေတာ႔ အရိုးေတြပါ စားေကာင္းတာမို႔ အရိုးမ်ားတဲ႔အပိုင္း၊ အသားမ်ားတဲ႔အပိုင္းရယ္လို႔ ခြဲျခားစရာမလိုဘဲ အားလံုးစားလို႔ ေကာင္းပါတယ္. ကၽြန္မတို႕ဘက္မွာ တစ္ခ်ိဳ႕ စားေသာက္ဆိုင္ေတြဆိုရင္ ရင္ပံု၊ ေပါင္၊ စသျဖင္႔ အသားမ်ားတဲ႔ ေနရာေတြကို အျခားဟင္းေတြလုပ္ျပီး အရိုးမ်ားတဲ႔  ေျခေထာက္၊ ေခါင္း၊ ေတာင္ပံ စတာေတြကိုေတာ႔ ကခ်င္ခ်က္ ခ်က္ေရာင္းၾကပါတယ္။ အဓိက ေျပာခ်င္တာက ကခ်င္ခ်က္ဟာ အရိုးေရာ အသားပါ စားလို႔ေကာင္းပါတယ္လုိ႔ ေၾကာ္ျငာဝင္တာ ျဖစ္ပါတယ္ရွင္.. :P

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ပထမဦးစြာ ၾကက္သားခ်က္ဖို႕ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္အတံုးမ်ားကို တံုးပါတယ္.. အမ်ား အားျဖင္႔ေတာ႔ ကခ်င္ခ်က္ကို အတံုးအေသးေလးေတြ တံုးၾကတာမ်ားပါတယ္။ ျပီးေတာ႔ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထည္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည္႔၊ ငရုပ္သီးစိမ္းမ်ားမ်ား၊ ရွမ္းနံနံ၊ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ စတဲ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ရြက္ေတြကို ပါးပါးလွီးထည္႔ပါတယ္။ မက္လင္သီး (သို႕မဟုတ္) ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး အေျခာက္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ငယ္ငယ္တံုးျပီး ထည္႔ပါတယ္.. ကခ်င္ခ်က္မွာ အခ်ဥ္နဲ႔ အစပ္က အဓိကမို႔ အခ်ဥ္အရသာျဖစ္တဲ႔ မက္လင္သီးအေျခာက္က မပါမျဖစ္ ျဖစ္ပါတယ္.. တကယ္လို႔ မက္လင္သီး၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး မရႏိုင္ရင္ ဟင္းက်က္ခါနီးမွာ သံပုရာသီးေလး ညွစ္ထည္႔ႏိုင္ပါတယ္။
Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
အေရာင္တင္ငရုပ္မႈန္႔၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ဆီအနည္းငယ္တို႕ ထည္႕ျပီး သမေအာင္ ေမႊပါတယ္.

ဒါကေတာ႕ ခ်က္မဲ႔အိုးထဲမွာ အသားေရာ အဆာပလာေတြေရာ တစ္ခါတည္း ထည္႔ထားတာပါ။ ကခ်င္ခ်က္ဟာ ဆီသတ္ဖို႔မလိုဘဲ တန္းျပီး လံုးခ်က္ခ်က္ရတာျဖစ္ပါေၾကာင္႕ ဆီကုန္လည္း သက္သာပါတယ္.. း)

အဆာပလာ အားလံုးထည္႔ျပီး နယ္ျပီးသား ၾကက္သား

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ေရထည္႔ျပီး ခ်က္လိုက္ပါျပီ... ၾကက္သားႏူးရင္ အရသာ အေပါ႕အငံျမည္းျပီး ခ်လို႔ရပါျပီ..

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

လွ်င္ရင္းျမက္မဲ႔ ၾကက္သားဟင္းတစ္ခြက္ပါ။။။ ဟင္းအိုးက်က္မွာ ဖက္ဖယ္၊ ရွမ္းနံနံတို႕ကို ထပ္ထည္႔ပါတယ္.. အနံ႔ပိုေမႊးေအာင္လို႔ပါ။





Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ဒါေလးလဲ ကခ်င္ခ်က္ပါလို႔...
http://www.missgreenlady.com/2011/11/blog-post_05.html

Comments