မုန္႕ဟင္းခါးဆုိတဲ့
အသံၾကားလုိ႕ကေတာ့ ၿမန္မာလူမ်ဳိး (ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား)ၾကီးၾကီးငယ္ငယ္ ရြယ္ရြယ္လတ္လတ္ ပ်ဳိပ်ဳိအုိုအုိ၊
ကေလးသူငယ္ကအစမေနႏုိင္ပါဘူး။ မုန္႕ဟင္းခါးနံ႕ေလးေမႊးေန တာကုိက စားခ်င္စိတ္ကုိ မျမိဳသိပ္ႏုိင္ေလာက္ေအာင္
ကုိဆဲြေဆာင္ေနပါျပီ။ အခုေတာ့မိေ၀းဖေ၀း ေရျခားေျမျခားေရာက္ေနခ်ိန္ေလးမွာ မုန့္ဟင္းခါးဆုိတာကုိအသံၾကားရင္မေနႏုိင္ေလာက္ေအာင္ကုိပဲ
စားခ်င္စိတ္ၾကီးပါ တယ္။ကုိယ့္ႏုိင္ငံရဲ႕ရုိးရာအစားအစာကုိခ်က္ျပဳတ္ေကြ်းေမြးၾကရင္လည္း တန္ဖုိးထားျပီး
မုန္႕ဟင္းခါးကုိခ်က္ ေကြ်းၾကပါတယ္။ မုန္႕ဟင္းခါးမွာပါ၀င္တဲ့ ငါး၊ ပဲ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊
ခ်င္းစတဲ့ ပါ၀င္တာ ေတြကလည္း က်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္တာမုိ႕ေရွးအစဥ္အဆက္ ေန႕စဥ္မရုိးႏုိင္ေအာင္ သံုးေဆာင္ေနၾကတာပဲ
မဟုတ္ပါလားရွင္။ ခ်က္နည္းေလးကုိ ေျပာရမယ္ဆုိရင္ျဖင့္ ႕ ႕ ႕
၁။ ငွက္ေပ်ာအူမလွီးခင္အျပင္မွအမွ်င္မ်ားကိုသင္ပစ္ပါ။ ငွက္ေပ်ာအူကုိ ပါးပါးလွီးျပီး အေရာင္မေျပာင္း သြားေစရန္ ဆႏြင္းႏွင့္ေရေရာ ထားေသာ အုိးတြင္ထည့္ပါ။ ငွက္ေပ်ာအူမမဲေစရန္ျဖစ္သည္။ ျပီးလွ်င္ မီးဖုိေပၚတင္ကာ ငွက္ေပ်ာ္အူႏူးသည္အထိ ျပဳတ္ပစ္ပါ။ ငွက္ေပ်ာအူျပဳတ္ေနစဥ္အတြင္း ႀကက္ဥကုိပါ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အဖန္ရည္မ်ားသြန္ပစ္ေရေအးေအးႏွင္႔့္စိမ္ထားပါ။ ၾကက္ဥအခြံသင္ထားပါ။
၂။ ငါးကုိအေၾကးခံြသင္ကာ ငါးပိစမ္းစားအနည္းငယ္၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ စပါးလင္တုိ႕ျဖင့္ ေရကုိ ငါးျမဳပ္မည္အထိ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ စပါး လင္ကုိပါးပါးမလွီးဘဲ သံုးေလးပိုင္းပိုင္းကာ ဓါးျပားျဖင့္ရုိက္ျပီး ထည့္ျပဳတ္ပါ။ စပါးလင္နံ႕သင္းကာ ငါးျပဳတ္ပြက္ပြက္ဆူပါက ဟုိလက္ဒီဘက္လွန္ေပးကာ ႏူးသည္အထိ ျပဳတ္ပါ။ ငါးႏူးျပီဆုိပါက ငါးမ်ားကုိဆယ္ကာ က်န္ေသာငါးျပဳတ္ရည္ကုိ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဖယ္ထားပါ။ ငါးအရုိးႏႊင္ကာအရုိး မ်ားကုိေထာင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ေရစစ္ႏွင့္ စစ္ကာ ငါးအခ်ဳိရည္မ်ားယူပါ။
၃။ ကုလားပဲအစိမ္း (အနည္းငယ္)ကုိ ညကတည္းကေရစိမ္ထားပါ။ ေရစိမ္ထားေသာ ကုလားပဲကုိ ငါးျပဳတ္ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ပါ။ ဆားမထည့္ပါႏွင့္။ ကုလားပဲကစမ္းၾကည့္ပါ။ ႏူးလာျပီဆုိလွ်င္ မီးဖုိေပၚကခ်ပါ။ ကုလားပဲမ်ားကုိ ဇကာႏွင့္တုိက္ခ်ပါ။ကုလားပဲအႏွစ္မ်ားရလာပါမည္။
၄။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ပါ။ ငါးဖယ္မေၾကာခင္ ငါးခင္ကုိ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴျခစ္ျပီး ထည့္နယ္ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ အနည္းငယ္ထည့့္နယ္ပါ။ ပဲေၾကာ္ေၾကာ္မယ္ဆုိရင္ ညကတည္းက ကုလားပဲအစိမ္းကိုပုိစိမ္ထား၊ ျပီးရင္ အေၾကာ္မႈန္႕ကုိ ေရနဲ႕ေဖ်ာ္၊ အဲ့ဒီမႈန္႕ႏွစ္အထဲကုိ ဂ်င္းနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴျခစ္ထည့္၊ ဆားအနည္းႈယ္ထည့္ေဖ်ာ္၊ ျပီးရင္ ညတုန္းကေရစိမ္ထားတဲ့ပဲေတြကုိ အဲ့ဒီမုန္႕ႏွစ္ထဲထည့္ျပီး လက္ဘက္ရည္ပန္းကန္ျပားေပၚ တစ္ခုစာေလာက္စီ ထည့္ျပီး ဆီအုိးထဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၅။ စပါးလင္၊
ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီတုိ႕ကုိ ပါးပါးလွီးကာ ညက္ေအာင္ေထာင္းကာ သံုးပံုႏွစ္ပံုကုိ အရုိးႏႊင္ျပီး
သားငါးသံုးပံုႏွစ္ပံုျဖင့္ေရာကာ ဆီသတ္ေပးပါ။ အေရာင္လွလုိပါက ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန႔္အနည္းငယ္ထည့္ကာ
ဆီသတ္ပါ။ က်န္ေသာငါးသံုးပံုတစ္ပံုႏွင့္ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။
က်န္ေသာ ငါးသံုးပံုတစ္ပံုႏွင့္စပါးလင္ခ်င္းၾကက္ သြန္ျဖဴနီသံုးပံုတစ္ပံုကုိေရာပါ။ ၾကက္သြန္္နီဥမ်ားကုိ
ႏႊင္ကာ ေလးစိတ္ ထုိးထားပါ။
၆။ မုန္႕ဟင္းရည္အုိးတြင္ ငါးျပဳတ္ရည္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ေရထပ္ထည့္ပါ။ ကုလားပဲႏွစ္ႏွင့္ ဆီမသတ္ဘဲထားေသာ ငါးႏွင့္စပါးလင္ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိထည့္ပါ။ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႕ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငွက္ေပ်ာအူထည့္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ငါးမ်ားကုိထည့္ပါ။ ၾကက္ဥအစိမ္း ေသခ်ာေမြျပီး ဟင္းရည္အုိးထဲထည့္ပါ။ ဟင္းအေပါ့အငံကုိ ျမည္းၾကည့္ပါ။ၾကက္သြန္နီအစိမ္းေလးစိတ္္ထား မ်ားကုိ ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားကုိထည့္ပါ။ အုိးဘဲဥကဲ့သုိ႕စားေကာင္းရန္ျဖစ္သည္။ ျပီးလွ်င္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၇။ အဲ့ဒါဆုိ အနံ႕ေမႊးေမႊး အရသာလွ်ာေပၚစြဲျငိေစမယ့္ ဟင္းရည္အုိးရျပီ။
၈။ မုန္႕ဖတ္ျပဳတ္ဖုိ႕က ပထမဦးဆံုးအုိးထဲမွာ ေရထည့္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ မုန္႕ဖတ္ရဲ႕အေပ်ာ့အမာကုိ မသိေသးတဲ့အတြက္ ပထမအၾကိမ္တြင္ မုန္႕ဖတ္အနည္းငယ္သာထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္မုန္႕ဖတ္ကုိေမႊေပးပါ။ မေမႊပါက မုန္႕ဖတ္မ်ားကပ္ကာ မနပ္ဘဲ စားမရျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ သတိျပဳကာ မုန္႕ဖတ္ကုိျပဳတ္ျပီး ေရေအးေအးျဖင့္ ေဆးပါ။ စကာနဲ႕စစ္သည့္အခါ မုန္႕ဖတ္ေအးေနေအာင္ ေရေဆးျပီးမွ စစ္ပါ။ မုန္႕ဖတ္ကို သတိထားျပဳတ္ပါ။မုန္႕ဖတ္ေအးသည္အထိ ေရေဆးရန္သတိျပဳပါ။အေႏြးဓာတ္က်န္ေနပါက မုန္႔ဖတ္မ်ားပူးသြားျပီး စားမေကာင္းျဖစ္တတ္ပါတယ္။
၉။ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲသီးတုိ႕ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ အေလာေတာ္လွီးထားပါ။ ၾကက္ဥျပဳတ္မ်ား လွီးထားပါ။ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕မ်ားျပင္ထားပါ။ ငံျပာရည္ခ်ထားပါ။ သံပုရာသီးမ်ားစိတ္ထားေပးပါ။ ခ်ဥ္ငံစပ္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သူမ်ား သင့္ေတာ္သလုိ စားသံုးႏုိင္ရန္ျဖစ္သည္။
Comments
Post a Comment